Vereniging Concordia
Maasdijk 40
2676 AE Maasdijk
Tel. 0174 51 20 94

www.concordiamaasdijk.nl
info@concordiamaasdijk.nl
NL72RABO 034.03.00.949

Stacks Image 787

Concordia cultureel 2016 & 2017
(wijzigingen en aanvullingen voorbehouden)

“Concordia Cultureel” biedt maandelijks een gevarieerd programma aan. Het zijn onderwerpen voor een brede doelgroep, daarnaast kunnen er diepgaande onderwerpen behandeld worden voor een meer geïnteresseerd publiek. Gezocht wordt steeds naar een toonaangevende spreker of een aansprekende activiteit.
De avondinvulling heeft vaak een dubbel aandachtsveld, waarbij ontspanning niet vergeten wordt.
Dus niet alleen luisteren, maar ook zien, of proeven, of doen. De diversiteit aan onderwerpen kan gerangschikt worden onder economie, gezondheid en voeding, toneel, kunst, cultuur, moderne en klassieke muziek, geschiedenis, literatuur, reizen, reisverslagen enz., waarbij er altijd volop gelegenheid is elkaar te ontmoeten.
Voor het komende seizoen is een keuze gemaakt uit een aantal interessante onderwerpen waarbij een toonaangevende spreker een inleiding zal houden, aangevuld met muziek.
De maanden november en februari worden gebruikt om een spannende, ontroerende of fascinerende film te vertonen. In december wordt aandacht besteed aan poëzie en muziek.
Donderdag 7 september 2017

“JUST DIGGIT”

Klimaatverandering en duurzaamheid. Duurzaamheid is een thema dat ons allen raakt. Een avond over bewustwording en wat wij zelf kunnen doen. Just Diggit is een Nederlandse organisatie die zich hiervoor inzet. Door op verschillende, strategische plekken grootschalige vergroeningsprojecten op te zetten, zorgt Just Diggit ervoor dat regenwater de bodem in kan en planten en bomen weer gaan groeien. Deze zorgen voor gewasverdamping wat nieuwe wolken met zich meebrengt. Deze wolken trekken verder het droge land in en zorgen voor gelijkmatige regenval en verkoeling. Door dit op grote schaal toe te passen heeft Just Diggit een positieve impact op klimaatverandering. Hun ambassadeur is André Kuipers.

Aanvang: 20.00 uur
Donderdag 12 oktober 2017

“Tussen Kunst en Kitsch”, door Chris van Waes

Opnieuw een avond vol spanning en emotie. Antiquair Taxateur Chris van Waes heeft als specialiteit PARELS. Hij maakt u deelgenoot over de herkomst van de vele soorten parels. Zij vormen zich in oesterachtige zeemossels, in enkele soorten zoetwatermossels en soms ook in slakken. Ze ontstaan als reactie op binnengedrongen vreemde delen tussen de schelp en de mantel. Geschat wordt dat in 1 op de 15.000 wilde oesters een parel zit. Tegenwoordig komen de meeste parels uit kwekerijen. Na de pauze is het tijd voor “Tussen Kunst en Kitch”.

Aanvang: 20.00 uur
Woensdag 8 november 2017

“Dokterservaringen in AMBRYM” door dr. Verheijden uit De Lier.

Het eiland Ambrym maakt deel uit van de eilandengroep Vanuatu en ligt in Oceanië in de Zuidelijke Stille Oceaan. In 1774 liet Captain Cook er zijn anker neer en na de muiterij op de "Bounty" zeilde ook Captain William Bligh in de wateren van Vanuatu. Ambryn is een eiland met twee vulkanische kraters en een Caldera. Het is bedekt met een dicht tropisch oerwoud omzoomd door zwarte lavastranden. De Lierse huisarts dokter Paul Verheijden bezocht samen met zijn vrouw Geraldine, verpleegkundige, dit boeiende eiland en zij vertellen over hun moeizame tocht ernaar toe en over hun medische ervaringen waarbij zij onder primitieve omstandigheden moesten werken. Het geheel wordt omlijst met prachtig beeldmateriaal.

Aanvang: 20.00 uur.
Dinsdag 12 december 2017

Midwinteravond, poëzie en muziek .

Op deze sfeervolle avond brengt schrijver- dichter Joop Alleblas poëzie uit zijn nieuwste bundel: “De charme van een schuldig geweten”. Geheel op zijn eigen wijze, Interactief met het publiek, leest hij gedichten uit “De kus van de karper”. Ook is oud-journalist Gé Ansems aanwezig om u te laten kennismaken met zijn “bonte fruitschaal van pennevruchten”, een bloemlezing uit zijn proza en poëzie. Cantor-organist Gerard Bal speelt, samen met zijn vrouw Lia Bal op dwarsfluit, toepasselijke muziek op het Künckel orgel.

Aanvang: 20.00 uur
Woensdag 17 januari 2018

SING ALONG


filmavond, WEST SIDE STORY, verfilming van een Amerikaanse musical. Het verhaal speelt in Manhattean, jaar 1957. De Pools/Amerikaanse en de Puerto Ricaanse straatbende in de Upper West Side van New York strijden om de macht in de straten. De rivaliserende Jets en Sharks nemen het tegen elkaar op. Tijdens de strijd worden de Jets-
leider en het zusje van de Sharks-leider, Maria, verliefd op elkaar. Het is een van de grootste
liefdesverhalen aller tijden, met nog steeds actuele thema's als racisme en immigratie. Deze grote
klassieker uit 1961 is gebaseerd op de tragedie Romeo en Julia van Shakespeare. Bekende musical
nummers zijn: Maria, America, Tonight, Gee, Officer Krupke, I Feel Pretty.

Aanvang 20.00 uur
Donderdag 15 februari 2018

PUBKWIS.

Op deze interactieve avond wordt onze culturele kennis op proef gesteld. In teamvorm of individueel speelt u mee in deze pubkwis. De hedendaagse popmuziek zal aan bod komen maar ook zeker de muziek uit de jaren ‘60 , ‘70 en ’80 van de vorige eeuw. Maak een team van twee personen en laat je hersens kraken. Garant voor vele ehhhhhhhh, wie zong dat ook al weer en: “ ik kan er fff niet op komen “. Maar meer nog dan dit, een avond vol gezelligheid. De vragen worden in rubrieken aangeboden en zodoende is er voor elk wat wils. Leuk voor jong en oud zeker wanneer zij een team vormen, op die manier ben je zeker een kandidaat voor de eindzege.

Aanvang 20.00 uur
Donderdag 8 Maart 2018

Westlandse architect Adrianus Dessing, door ir. Piet van der Valk.

Op 23 november 1883 werd Adriaan Dessing geboren in de Herenstraat in Naaldwijk. Hij was afkomstig uit een timmerman-aannemer-architectenfamilie. Hij werd een succesvol architect met veel ontwerpen van zijn hand o.a. de veilingen (groenteveiling Naaldwijk), de scholen (OLS in Maasdijk en Bernadetteschool) en veel karakteristieke woonhuizen in het Westland, ook een deel van de wijk Cruisbrouck. In 1910 werd hij benoemd tot gemeente-achtitect van Naaldwijk. Een boeiende avond over het Westland.

Aanvang 20.00 uur
Donderdag 12 april 2018

GOLDEN OLDY filmavond, “UNA GIORNATA PARTICOLARE”.

Het verhaal vertelt van een onmogelijke liefde. Terwijl heel fascistisch Rome op 8 mei 1938 uitloopt om de eerste ontmoeting tussen Hitler en Mussolini bij te wonen blijft Antonietta ( Sophia Loren ) alleen achter. In haar gebouw ontmoet ze Gabriele ( Marcello Mastroianni ), een homoseksuele journalist. Haar dag wordt opgefleurd door deze ontmoeting en in de loop van de dag ontstaat tussen hen een intieme band. Tegen de achtergrond van de keiharde radio verslaggeving van de parade die door de ramen binnenwaait, beleven de twee een bijzondere romance.

Aanvang 20.00 uur
Woensdag 9 mei 2018

Avond ter herinnering aan de start van de 2e Wereldoorlog.

De invulling wordt nog nader bekend gemaakt. Aanvang 20.00 uur
De toegang voor de Concordia Cultureel avonden is vrij (tenzij anders vermeld), aan het einde van de avond wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd ter bestrijding van de kosten.